Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus verksamhet år 2010

Stiftelsens trettonde verksamhetsår har präglats av ständigt ökande omslutning och engagemang i både små och stora projekt, för såväl patienter och anhöriga som för personal på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Bland Stiftelsens mer omfattande engagemang under året kan nämnas främst:

*Stöd till Glädjeverkstans mycket uppskattade clownverksamhet, på Akutvård, Neuropediatriska, Ortopediska och Barnkardiologiska avdelningen Q63, Intensivvårdsenheterna BIVA. LIVA och ECMO, Dagoperation, Akutpass och VIP-barn.

* Arrangerande av Pippi-dagens 12-års jubileum på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna. En hyllning till Stiftelsens Höga Beskyddare, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels bröllop. Bröllopstårtor, prins- och prinsesstårtor delades också ut till Danderyd, Huddinge samt till alla Barn- & Ungdomsmottagningar på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

*  Bidrag till ett nytt vattenreningssystem till simbassängen på Barnsjukhuset i Solna.

* Inredning och ombyggnation av ett kombinerat dag- och matrum på Barnortopediska avdelningen Q62, samt platt-TV och DVD till 23 vårdrum.

* Inredning och ombyggnation av ett kombinerat dag- och matrum på Barnneuropediatriska Dagvårdsavdelningen Q82S. Syftet är att skapa en lustfylld måltidsmiljö för patienter, syskon och föräldrar.

Långsiktiga och omfattande sponsor/samarbetsavtal med ett flertal företag.Exempel på allt från punktinsatser till kortare engagemang:

Fortsatt stöd till Neuropediatriken; rehabiliteringsteamet i samarbete med CTRF, till barn med förvärvade hjärnskador, bland annat till ”Tonårsträffar”, regelbunden Bildterapi och sommarläger i Furuboda.

Bidrag till inredning av ett behandlingsrum, samt platt-TV och DVD till 15 vårdrum på Barnonkologen, avdelning Q84.

Ett gå- och löpband till Sjukgymnastikkliniken.

Platt-TV och DVD till 18 vårdrum, samt en stor  platt-TV med DVD till ett utbildnings- och personalrum på Uro-Gastro- och Nefrovårdsavdelningen Q83.

Vårdavdelning Q83, rogivande utsmyckning med ”stjärnhimmel” och duschväggar till två toalett- och badrum anpassat för patienter med mag- och tarmbesvär.

Pedagogiskt material till ”långliggarpatenter”, samt två liggvagnar till Barnkardiologiska vårdavdelningen Q63.

Patient- och matbrickor, specialdesignade av WIS Design, till samtliga vårdavdelningar.

Två bäddsoffor med madrasskydd, samt ”handkassa” till Familjevåningen i Solna.

Möbler, utsmyckning och leksaker till väntrum på Barn- och Ungdomsmottagningarna i Bromma och Järva, samt platt-TV och DVD till väntrum på Barn- och Ungdomsmottagningen Jakobsberg.

Utsmyckning av receptionsdisk i Bibliotek Bokskogen samt hundratals engångshörlurar till patienter med anhöriga.

Träspel ”Låta” och diverse förbrukningsmaterial till Musikterapin i Solna samt bidrag till regelbunden Musikterapi med ”Föräldraträff” i Huddinge under år 2011.

Platt-TV, DVD och filmer till flera vårdavdelningar, bland annat till DEMO-sektionen, B56 och Öron-, näs- och halskliniken i Huddinge som också erhållit bidrag till en ”Förberedelsedocka” och en ”Avledningslåda”. Ett verktyg för personalen att kunna arbeta pedagogiskt i provtagningssituationer för patienter med stickrädsla. Bidrag till en Ljudtekniker under vårterminen 2010 på Lekterapin i Solna och Huddinge.

Utrustning till ”Blå rummet” på Lekterapin; bubbelrör, med mera samt Lek- och aktivitetsmaterial till innergården i Solna.

Ett akvarium inkl. skötsel till Barnprovmottagningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna, två akvarium till vårdavdelning Q83 samt ett akvarium till Barn- och Ungdomsmottagningen i Liljeholmen. Dessutom har Stiftelsen beviljat ett förnyat 3-årsavtal för akvariet i Barnsjukhusentrén i Solna.

Stickpresenter, böcker, leksaker, CD, julklappar med mera till flera vårdavdelningar.

Fortsatt stöd till blommor inkl. skötsel till olika allmänna utrymmen samt ytterligare kompletterande utrustning/plantering av blommor till Barnasinnenas trädgård.

660 böcker ”Augusts vilja” till Barndiabetesmottagningen i Huddinge och Solna. Reparation och uppfräschning av ambulans utanför Lekterapin i Solna.

8 Myran-stolar till entrécafét på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna.

Utbildnings- och utvecklingsstipendium till eldsjälar som bidragit på olika sätt i Stiftelsens arbete.

Stiftelsen har åter gjort det möjligt för patienter och anhöriga att bjudas över sista helgen i augusti till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Patienter med anhöriga och sjukhuspersonal har fått biljetter till olika idrotts- & kultur-evenemang, såsom ishockey och fotboll samt till två Nyårskonserter i Berwaldhallen. Stiftelsen har arrangerat olika aktiviteter på sjukhuset; utöver Pippidagen, bland annat Lucia från Stockholms Musikklasser / Kungsholmens Gymnasium, den 13 december. Stiftelsen har också enligt tradition, arrangerat ”Lilla Julafton” den 20 december på Lekterapin med artister och ”kändisar”.

Stiftelsen har fortsatt samarbetet med Nobelmuseets Barnverksamhet, vilket innebär att personal från Nobelmuseet kommer till Astrid Lindgrens Barnsjukhus och berättar om sin verksamhet för barn och föräldrar. Det tredje besöket gjordes den 8 december på Lekterapin. De berättade om Alfred Nobel och de olika Nobelpriserna som delas ut varje år. De hade också en experiment-verkstad tillsammans med barnen.

Stiftelsen har låtit producera en ny broschyr, skriven och formgiven av Ulf Kjellin och WIS Design, samt Produktionsansvarig: Sanna Murray-Salander.

Utöver alla former av samarbeten och insatser med företag och organisationer som vi kunnat glädjas åt under året, har också enskilda människor ställt upp för Stiftelsen och Astrid Lindgrens Barnsjukhus på ett enastående sätt.

Stiftelsen har haft fyra styrelsemöten under året.

Stiftelsens kansli utgörs nu liksom tidigare av en person, vilket ger en effektiv administration till relativt låg kostnad.

Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus önskar er alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

Varmt Tack! till alla våra sponsorer, donatorer, partners, givare, sjukhuspersonal och övriga vänner för ännu ett framgångsrikt år. Generösa insatser av olika slag har möjliggjort för Stiftelsen att kunna bevilja och förverkliga många, många ansökningar, både till Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna, Danderyd och Huddinge, samt till flera Barn- & Ungdomsmottagningar.

Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete år 2011.

Med allra bästa Nyårshälsningar, Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus