Barnkirurgmottagningen i Solna får del av Stomipriset 2017

Stomipriset 2017 delas mellan de fyra barnkirurgmottagningarna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, Barn- och ungdomssjukhuset i Lund, samt Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Priset delades ut under Stomidagen i Östersund i helgen.

– Vilken ära att tilldelas detta pris! Det är fantastiskt roligt att vår verksamhet vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus med barn och ungdomar med stomi uppmärksammas. Vi strävar alltid efter att hjälpa våra barn och deras föräldrar på bästa sätt. Vår önskan är att göra livet för denna patientgrupp enklare, säger Maria Öjmyr-Joelsson, Universitetssjuksköterska, Med dr vid Tarmterapimottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Barnklinikerna får priset för "hårt arbete och för att mycket forskning utförs på dessa kliniker, vilket gör livet lättare för den som föds med en missbildning i tarmen eller i urinvägarna. Klinikernas ständigt pågående arbete med att göra livet så bra som möjligt för de som föds med missbildningar som påverkar förmågan att kissa och/eller bajsa är värt att all uppmärksamhet", heter det i prismotiveringen. För bara 15 år sedan fanns inte mycket till hands för dessa små patienter.

Stomipriset delas ut årligen och syftar till att uppmärksamma en person eller grupp som på ett framstående sätt agerat för att uppmärksamma, påverka eller förbättra situationen för de personer som är stomiopererade i Sverige (43 000).

Priset är 10 000 kronor att delas mellan de olika klinikerna.

– ILCO har en viktig uppgift att säkerställa att alla får bästa möjliga vård, behandling och stöd. Genom Stomipriset synliggör vi de sjukdomar som kräver stomi, säger Bo Karlsson, förbundsordförande i ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet.

ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet är en ideell intresseorganisation vars målgrupp är alla med en sjukdom eller missbildning i tarmsystem och/eller urinvägar oavsett om de för närvarande är stomi/reservoaropererade eller inte samt naturligtvis även alla närstående och övriga intresserade.

En stor målgrupp för ILCOs verksamhet är personer med tarmcancer och cancer i urinvägar. ILCO är en av medlemsorganisationerna i Nätverket mot cancer samt en av huvudmännen i Cancerfonden.

 

Text: Linn Almerud linn.almerud@sll.se